Το στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους. Το συνεχές στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ,υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη. Οι έρευνες, επίσης, υποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει και την ουρολογική μας υγεία.
Για παράδειγμα, το στρες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος καθώς όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη μειώνει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα συχνοουρίας. Το έντονο άγχος και στρες ενεργοποιούν την αντίδραση “fight or flight” του σώματός μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία ή και απώλεια ούρων. Το στρες είναι πιθανό να προκαλέσει επιδείνωση της διάμεσης κυστίτιδας ή αλλιώς του επώδυνου συνδρόμου κύστης, που σχετίζεται με πόνο και πίεση στην κύστη. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ανθρώπους με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Η ύπαρξη οποιασδήποτε εκ των περιπτώσεων, μπορεί να αυξήσει, επίσης, το στρες του πάσχοντος, καθώς βρίσκεται σε συνεχή ανησυχία για το εάν θα προλάβει εγκαίρως να φτάσει στην τουαλέτα.
Τι είναι ο ενσυνείδητος διαλογισμός;
Ο ενσυνείδητος διαλογισμός αποτελεί ένα μέσο μείωσης του στρες. Η ενσυνειδητότητα έχει δύο κύρια στοιχεία: την προσοχή και την αφοσίωση. Αρχικά, επικεντρώνεστε στην αναπνοή, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Στη συνέχεια, παρατηρείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας χωρίς να τα κρίνετε, και χωρίς να προσπαθείτε να απαλλαχθείτε από αυτα.
Πως μπορεί να βοηθήσει η ενσυνειδητότητα;
Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία βασισμένη στον ενσυνείδητο διαλογισμό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση του στρες,της κατάθλιψης αλλά και του πόνου. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να ημερίσει ένα άτομο και να οδηγήσει στη μείωση των περιστατικών ακράτειας και ως εκ τούτου να μειώσει το αίσθημα του φόβου που προκαλούν τα ουρολογικά προβλήματα στον ασθενή.
Πώς να ξεκινήσετε
Υπάρχουν προγράμματα βασισμένα στην ενσυνειδητότητα, τα οποία περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα και καθοδηγούμενα μαθήματα. Μπορείτε να βρείτε τέτοια προγράμματα, διαδικτυακά ή μέσω εφαρμογών που υπάρχουν για κινητά τηλέφωνα.
Φυσικά, μπορείτε και μόνος σας να δοκιμάσετε την ενσυνειδητότητα:
- Εισπνεύστε από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, και κρατήστε την αναπνοή σας για ένα δευτερόλεπτο, έπειτα εκπνεύστε από το στόμα για πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε συχνά αυτήν τη διαδικασία αναπνοών.
- Καθώς περπατάτε, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, σε ό,τι βλέπετε και ακούτε γύρω σας. Οποιαδήποτε ανησυχία και σκέψη έρθει στο μυαλό σας, σημειώστε τη αλλά στη συνέχεια επικεντρώστε τη σκέψη σας στο παρόν σας.
- Καταναλώστε το φαγητό σας ενσυνείδητα. Να είστε προσεκτική στη γεύση, τις υφές και τα αρώματα κάθε μπουκιά σας. Παρατηρήστε πότε ο οργανισμός σας νιώθει αίσθημα πείνας ή έχει χορτάσει.
- Μεταφέρετε την προσοχή σας στο πώς αισθάνεστε κάθε μέρος του σώματός σας. Αυτό βοηθάει στην σύνδεσή σας με το σώμα και συνεπώς στο να το γνωρίσετε καλύτερα.