Εάν ξυπνάτε από τον ύπνο σας δύο ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, είναι σαφές σημάδι νυκτουρίας. Η νυκτουρία διαταράσσει τον ύπνο σας και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Η νυκτουρία είναι ένα σημάδι ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει στο σώμα μας. Ωστόσο, δεν αποτελεί ασθένεια από μόνη της.
Τι προκαλεί νυκτουρία;
Η νυκτουρία μπορεί να οφείλεται σε μια συνήθεια σας μέσα στην ημέρα, όπως η κατανάλωση πολλών υγρών πριν από τον ύπνο. Ή μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα που καταναλώνεται για ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια ή σε μειωμένη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. Άλλες αιτίες είναι η:
- Πολυουρία: όταν το σώμα σας παράγει πάρα πολλά ούρα μέσα σε 24 ώρες.
- Νυχτερινή πολυουρία: όταν το σώμα σας παράγει πάρα πολλά ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Προβλήματα αποθήκευσης της ουροδόχου κύστης: όταν η κύστη σας δεν αποθηκεύει ή δεν απελευθερώνει καλά τα ούρα.
- Μικτή νυκτουρία: όταν περισσότερα από ένα από τα παραπάνω συμπτώματα συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νυκτουρίας;
Σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να μπορείτε να κοιμάστε για 6-8 ώρες χωρίς να ξυπνάτε. Το να ξυπνάτε για να πάτε στην τουαλέτα δύο ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας και με τη σειρά του, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν να λειτουργήσουν αποδοτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να έχουν βιώσει ποιοτικό, συνεχόμενο ύπνο.
Πώς διαγιγνώσκεται η νυκτουρία;
Για να κατανοήσουμε την αιτία της νυκτουρίας χρειάζεται να αναλυθούν τα συμπτώματα αλλα και το ιστορικό της υγείας σας. Πολλές φορές ζητείται από τον ασθενή να κρατήσει ημερολόγιο ουροδόχου κύστης καθώς και οι παρακάτω κλινικές εξετάσεις:
- Καλλιέργεια ούρων και ανάλυση ούρων: ελέγχει για σημεία λοίμωξης, αίμα, πρωτεΐνες ή άλλες ανωμαλίες στα ούρα σας.
- Εξέταση αίματος: ελέγχει τη νεφρική σας λειτουργία.
- Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης: μετράει πόσα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη σας αφού πάτε στην τουαλέτα.
- Κυστεοσκόπηση: εξετάζει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης σας είτε με τη χρήση ενδοσκοπίου.
- Ουροδυναμική εξέταση: εξετάζει το πώς γεμίζει και αδειάζει η ουροδόχος κύστη. Αυτή η εξέταση επίσης βλέπει πώς λειτουργούν τα νεύρα και οι μύες στην ουροδόχο κύστη σας.
Πώς αντιμετωπίζεται η Νυκτουρία;
Ανάλογα με τη διάγνωση και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της νυκτουρίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να κάνετε τα εξής:
- Περιορίστε την πρόσληψη υγρών τη νύχτα. Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορίστε τα υγρά 2-4 ώρες πριν πάτε για ύπνο και επίσης, περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ.
- Διαχειριστείτε τη χρήση διουρητικών. Εάν πρέπει να πάρετε διουρητικό, πάρτε το λιγότερο 6 πριν από τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των φορών που ουρείτε τη νύχτα.
- Απολαύστε τον απογευματινό ύπνο. Όταν δεν κοιμάστε καλά τη νύχτα, ένας ύπνος το μεσημέρι ή το απόγευμα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να επιτρέψει τη ροή των υγρών στην κυκλοφορία του αίματος.
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθήσουν, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή αναλόγως το σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται, η οποία:
- Θα βοηθήσει τα νεφρά να παράγουν λιγότερα ούρα.
- Θα βοηθήσει με την αντιμετώπιση προβλημάτων των μυών της ουροδόχου κύστης. Τα αντιχολινεργικά φάρμακα, για παράδειγμα, χαλαρώνουν την ουροδόχο κύστη, εάν αυτή είναι σφιγμένη.
- Θα ρυθμίσει την παραγωγή ούρων και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό γίνεται μέσω της κατανάλωσης διουρητικών.
Εάν μια υποκείμενη ασθένεια οδηγεί σε νυκτουρία όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αποφρακτική άπνοια ύπνου και/ή διογκωμένος προστάτης/ καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) τότε η θεραπεία αυτής της ασθένειας θα βοηθήσει σίγουρα με τη βελτίωση και των συμπτωμάτων της νυκτουρίας.